Latvijas nacionālā izlase – Gada sporta spēļu komanda

18.12.2019 22:00

Šovakar Latvijas Gada balvas sportā apbalvošanas ceremonijā augstu novērtējumu saņēma handbols. Latvijas nacionālā izlase ieguva Latvijas Gada sporta spēļu komandas titulu, savukārt Dainis Krištopāns iekļuva starp pieciem labākajiem nominācijā Gada sportists.

Latvijas nacionālā handbola izlase šogad parūpējās par vēsturisku panākumu, izcīnot vietu 2020. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, kurš janvārī risināsies trīs valstīs – Austrijā, Norvēģijā un Zviedrijā.

Latvijas izlase Eiropas čempionāta kvalifikācijā bija vienā grupā ar Slovēniju, Nīderlandi un Igauniju. Jāpiemin, ka izšķirošo uzvaru par iekļūšanu finālturnīrā Latvija guva pret nepārprotamo grupas favorīti Slovēniju, kas 2017. gadā ieguva pasaules čempionāta bronzu. Vairākiem pasaules klases handbolistiem bagāto valstsvienību mūsējie savu skatītāju priekšā pieveica dramatiskā spēlē ar 25:24, liekot par sevi runāt Eiropas handbola pasaulē un raisot lielu interesi par Latvijas spēlētājiem Eiropas handbola klubos. Tieši pēc šī turnīrā pagājušās sezonas Eiropas spēcīgākajam klubam Skopjes “Vardar” pievienojās Latvijas izlases vārtsargs Artūrs Kuģis.

Latvijas izlase Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlēs vienā grupā pasaules handbola grandiem Vāciju un Spāniju, kā arī labi iepazīto Nīderlandi. Īpaši ir arī tas, ka Norvēģijas pilsētā Tronheimā 9. janvārī Latvija pret pagājušā Eiropas čempionāta uzvarētāju Spāniju piedalīsies turnīra atklāšanas spēlē. Latvijas valstsvienība visa gada garumā demonstrējusi lielu saliedētību, cīņassparu un šogad sasniedza vēl nebijušu panākumu. Jāpiemin, ka pasaulē handbols ir viens no populārākajiem sporta veidiem un tādā valstī kā Vācija popularitātes rangā atpaliek tikai no futbola. TV auditorija iepriekšējos Eiropas čempionātos ir tuvojusies diviem miljardiem.

214 centimetrus garais un 136 kilogramus smagais ludzānietis Dainis Krištopāns kļuvis par vienu no labākajiem handbolistiem visā pasaulē. 29 gadus vecajam sportistam 2019. gada sezona bija spilgtākā viņa karjerā – gan klubu, gan valstsvienību līmenī. Dainis ir Latvijas nacionālās izlases līderis, un šis bija īpašs gads arī mūsu valstsvienībai. Pirmo reizi vēsturē Latvijas izlase iekļuva Eiropas čempionāta finālturnīrā. Krištopāns bija nepārprotams valstsvienības līderis šajā panākumā. Izšķirošo uzvaru (25:24) kvalifikācijā Latvija guva pret 2017. gada pasaules čempionāta bronzas medaļnieci Slovēniju, un Dainis šajā mačā guva 13 vārtus.

Ar Maķedonijas klubu Skopjes “Vardar” spilgtāku gadu Dainim iedomāties ir grūti. Kopā ar komandu latvietis uzvarēja visu, ko vien bija iespējams. Ludzānietis pirmo reizi kļuva par EHF Čempionu līgas trofejas ieguvēju. Šis turnīrs nepārprotami uzskatāms par prestižāko visā handbola pasaulē. Tāpat Krištopāns ar Skopjes klubu triumfēja arī SEHA līgā, kurā pagājušajā sezonā startēja septiņu valstu komandas, Maķedonijas handbola Superlīgā un Maķedonijas handbola Superkausā.

Krištopāns bija vadošais spēlētājs arī Maķedonijas handbola grandā. Latvijas handbolists maijā tika iekļauts EHF Čempionu līgas simboliskajā izlasē jeb atzīts par labāko spēlētāju savā pozīcijā, jūnijā Eiropas Handbola federācija (EHF) nosauca latvieti arī starp septiņiem labākajiem handbolistiem Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, bet jūlijā Krištopāns tika atzīts par visas Eiropas labāko handbolistu jūnijā.

Dainis bija viens no favorītiem nominācijā Gada sportists, bet šo balvu ieguva skeletonists Martins Dukurs. Jāpiebilst, ka Dainis iekļuva arī starp trim finālistiem balsojumā par Gada populārāko sportistu. Līdzjutēju balsojumā populārākā balvu ieguva motosportists Kaspars Stupelis.